top of page

RECENT POSTS: 

SEARCH BY TAGS: 

Kultaköynnös - Juuruttaminen / pistokkaat

Keräilen tähän artikkeliin asiaa Kultaköynnöksistä, tässä mielestäni hyvä teksti juurruttamisesta ja pistokkaista. En muista mistä tämän löysin mutta kiitokset alkuperäiselle kirjoittajalle hyvästä tekstistä.

Useimmissa kattavammissa kasvi- ja puutarhateoksissa neuvotaan, kuinka kasveja lisätään. Lisäystavat vaihtelevat eri kasvilajien, useimmiten enemmänkin eri kasvilajiryhmien välillä. Kultaköynnös kuuluu ryhmään, jota on helpointa kotioloissa lisätä varsipistokkaista. Köynnös kuuluu leikata siten, että emokasvista otetut latvapistokkaat katkaistaan terävällä veitsellä heti lehtihangan alapuolelta horisontaalisesti. Alimmainen lehti poistetaan terävällä veitsellä ennen pistokkaan asettamista veteen. Jokaisen pistokkaan leikkaamisen jälkeen emokasvista tulisi muistaa leikata myös leikkauskohdan ja heti seuraavan lehden väliin jäävä osa pois. Leikkaus tehdään horisontaalisesti emokasvin pistokasvarren uloimman lehtihangan yläpuolelta joko horisontaalisesti tai viistosti siten, että viistoleikkauksen korkeampi kohta jää lehtihangan toiselle puolelle. Leikkaus stimuloi lehtihangan tuntumassa uinuvia kasvusilmuja, joista uusi varsi aloittaa kasvunsa. Väärin leikkaaminen tai em. osien leikkaamatta jättäminen voi aiheuttaa kasvuosan "kuolion", jolloin ko. varren pituuskasvu päättyy katkaisukohtaan.

Tätä nimenomaista lajia voi lisätä myös varsipistokkaista, eli pistokas voidaan ottaa myös jostain kohtaa varren välistä. Tällöin täytyy myös muistaa tehdä juuriosan ja latvaosan leikkaus yllä kuvatulla tavalla sekä hoidella edelleen myös emokasviin jäävän osan latvaosa oikeaoppisesti.

Toinen tapa tämän lajin pistokasjuurrutukseen on ohjata ja kiinnittää varren juurtumiskohdat elävästä kasvista suoraan toiseen kasvualustaan. Tällöin tulee huolehtia siitä, että kasvin juurtumispisteet todella ovat kiinteässä yhteydessä kasvualustaan. Kun juuret ovat kasvaneet tähän uuteen kasvualustaan taivutettuun varteen, sen yhteys emokasviin voidaan katkaista. Tästäkin menetelmästä on olemassa runsaasti ohjeita alan teoksissa. Kosteassa terraariossa "vapaasti" kasvava kultaköynnös kasvattaa herkästi juuria jokaisesta mahdollisesta juuripisteestään ympäri terraarion pohjaa. Näin kasvavasta köynnöksestä saattaa riippua jokaisen lehtihangan alapuolelta terraarion pohjaan uloittuvia "ilmajuuria", jotka eivät kuitenkaan ole samanlaisia kuin esimerkiksi peikonlehdellä (Monstera deliciosa). Tällaiset kasvinosat kelpaavat juurrutukseen yleensä sellaisinaan. Joka tapauksessa, käytitpä mitä hyvänsä kultaköynnökselle soveliasta lisäysmenetelmää, nämä kasvit kasvattavat juurensa hyvinkin nopeasti, mikäli niiden valmistelu juurrutukseen on suoritettu alusta alkaen oikein.

bottom of page